Luomuruis – sen suomalaisemmaksi ei leipä muutu

”Ei ihan läpihuutojuttu”

Luomuleivän valmistuksen aloittaminen oli odotettua monimutkaisempi juttu. Lopputulos puhuu kuitenkin puolestaan.

Luomu on ollut jo usean vuoden ajan kova sana kotimaisillakin ruokamarkkinoilla. Ja samalla tietysti leipomotuotteissa.

Rautavaarallakin asiaa aikanaan pohdittiin. Luomubuumi oli tuonut leipomoiden valikoimiin mitä erilaisempia tuotteita, mutta Rautavaaralla huomattiin, että olisihan sitä erikoishyvää tarjolla kotimaassakin: kuten rehtiä, perinteistä ruisleipää – luomuversiona.

Niinpä sellainen päätettiin ottaa mukaan omaan tuotevalikoimaan.

”Aluksi käytiin neuvotteluja erään toisen leipomon kanssa heidän luomuruisleipänsä tuotannon siirtämiseksi meidän hoteisiin resepteineen kaikkineen”, kertoo leipuriyrittäjä Jaakko Kärki.

”Syystä tai toisesta se ei kuitenkaan mennyt niin kuin suunniteltiin. Mutta vähän siitä sisuuntuneena me sitten ajateltiin, että osataanhan me nyt luomuruisleipä tehdä itsekin.”

”Ei muuta kuin yhteys Liperin Myllyyn, että onko teillä luomuruisjauhoa. Sitä löytyi, ja kun Liperin Myllyn kanssa on ollut aikaisemmin hyvät kokemukset yhteistyöstä, niin se oli aika luontaista aloittaa yhteistyö heidän kanssaan.”

Lopussa kiitos seisoo

”Aattelin silloin alussa, että sehän on helppo juttu. Tilataan vain luomujauhot ja tehdään pussi leivälle, mutta eihän se ihan niin mennytkään. Ei se ihan läpihuutojuttu ollut”, Jaska nauraa.

Saadakseen virallisen luomustatuksen tuotteelleen leipomon on tehtävä paljon muutakin. Aluksi otettiin yhteyttä Ruokavirastoon, että saadaanko alkaa tekemään. Lupa edellytti luomusuunnitelman tekemistä, ja monta muuta kommervenkkiä.

”Luomujauhoja muun muassa käsitellään vähän samaan tapaan kuin allergisoivia ainesosia. Esimerkiksi niin, että tavalliset jauhot eivät saa missään vaiheessa sekoittua luomujenjauhojen kanssa.”

Prosessit saatiin kuitenkin kuntoon ja lupa heltisi. Nyt on tehty sitten jo se pussikin.

”Ei me väärässä oltu: kyllä me osattiin se tehdä”, Jaska virnistää.